
Zakwas Żytni Suszony Gryzmi
10 lipca 2023
Chleb Razowy Orzech włoski na miodzie 500 g
26 lipca 2023Mieszanka Chlebowa Gryzmi „BALTON”
15,90 zł
Mieszanka Chlebowa Gryzmi “Balton” jest produktem w 100% naturalnym. Nie zawiera polepszaczy oraz sztucznych środków zakwaszających. Przeznaczona jest do wypieku chleba Baltonowskiego GRYZMI zarówno w domu jak i w piekarni. Do wykonania chleba z mieszanki wystarczy tylko woda. Dzięki upieczonym bochenkom będziemy mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem i aromatem pieczywa, a także chrupiącą skórką.
Skład mieszanki: mąka pszenna typ 650, mąka pszenna typ 750, naturalny, wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia typ 720, naturalna kultura starterowa, woda), sól, drożdże piekarskie:
Produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż.
Masa netto :850 g
Kraj pochodzenia : Polska
Opakowanie: 850 g wystarcza do wypieku dwóch bochenków chleba o wadze ok. 550g
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Data przydatności: 3 msc od daty produkcji
Producent: Manufaktura Piekarnicza Gryzmi, 41-800 Zabrze, Kacza 2.
Sposób przygotowania – piekarnik (dwa bochenki)*
*chcąc upiec jeden bochenek używamy połowy mieszanki i połowy ilości wody.
- Przygotowujemy naczynie z wodą w ilości 430 g i podgrzewamy wodę do około 35°C. Wlewamy ją do dzieży miksera lub miski.
- Całą zawartość opakowania mieszanki wsypujemy do dzieży lub miski z wodą.
- Wszystko mieszamy razem ręcznie do uzyskania jednolitej masy. W przypadku miksera czas mieszania to około 10 min. Mieszanie ręczne wymaga dłuższego czasu.
- Dzieżę lub miskę przykrywamy szmatką lub folią spożywczą i odstawiamy do fermentacji wstępnej na czas około 60 min (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Po fermentacji wstępnej wyjmujemy ciasto i dzielimy je na dwie równe części. Każdy kęs ciasta wstępnie zaokrąglamy i odstawiamy na 5 min, tak by odpoczęło.
- Posypujemy koszyczki* rozrostowe mąką. Formujemy z ciasta podłużne kształty i umieszczamy je szwem „do góry” w koszyczkach.
*W przypadku braku koszyczka można wykorzystać durszlak, garnek gliniany, żeliwny lub ostatecznie miskę- uprzednio wyłożyć ściereczką i przesypać mąką
- Przykrywamy ciasto ściereczką lub folią spożywczą. Fermentujemy ~1 godz. i 15 min (czas będzie uzależniony od panującej temperatury otoczenia w pomieszczeniu – im cieplej tym fermentacja przebiega szybciej). Pod koniec fermentacji ciasto w dotyku musi być delikatne i miękkie. Po naciśnięciu winno delikatnie odbijać.
- W międzyczasie, kiedy trwa fermentacja końcowa (po około 30 min po jej rozpoczęciu), należy przygotować piekarnik do wypieku. Kamień umieszczamy na pierwszym poziomie piekarnika (licząc od dołu). Ustawiamy temperaturę piekarnika na 230°C i nagrzewamy (termoobieg lub grzałka góra dół).
*Kamień można zastąpić foremką, garnkiem do wypieku, blaszką wyłożoną papierem do pieczenia.
- Po fermentacji końcowej obracamy koszyk z ciastem „do góry nogami” bezpośrednio nad rozgrzanym kamieniem (foremką, blaszką itp.) możliwie jak najbliżej, tak aby ciasto wypadło z koszyka. Wykonujemy trzy nacięcia nożem do chleba lub żyletką. Zamykamy piekarnik i parujemy. Chleby pieczemy z parą około 10 min. Po tym czasie, wyłączamy parowanie i wypuszczamy parę. Pieczemy kolejno (bez pary) przez około 25 min do uzyskania brązowej skórki (wg. uznania).
*Parowanie:
- Włączyć opcję parowania w piekarniku
lub
- Napełnić żaroodporne naczynie (np. porcelanową miseczkę) kostkami lodu lub gorącą, parującą wodą. Umieścić naczynie na dnie piekarnika lub na tym samym poziomie co naczynie, kamień z ciastem na chleb.
10. Wyciągamy chleby z piekarnika i studzimy na kratce i cieszymy się świeżym własnoręcznie zrobionym chlebem BALTON.
Waga | 0,85 kg |
---|---|
Wymiary | 20 × 15 × 5 cm |
Podobne produkty
-
Zakwas Żytni Suszony Gryzmi
10,50 złZakwas Żytni Suszony Gryzmi to rozwiązanie dla wszystkich miłośników domowego pieczywa, którzy chcą cieszyć się prawdziwym smakiem i aromatem świeżego chleba. Dzięki specjalnemu procesowi suszenia zachowujemy […]